Dekortörténetek: Milyen volt az első adventi koszorú?

Az utóbbi években az adventi koszorúk sok-sok változáson estek át. Annyira megszerettük és az ünnepi várakozás, a karácsonyi dekorálás részének tekintjük, hogy már nem is kizárólag a hagyományos változatai népszerűek. Igazi divattrendekről is beszélhetünk, de a legkreatívabb megoldásokra is jellemző általában, hogy azért legalább egy motívumát mindig érintetlenül hagyják az eredeti adventi koszorúnak.

Az advent szó latin eredetű, megérkezést, eljövetelt jelent, az adventi időszak a karácsonyt megelőző

Fából készült koszorúalap

negyedik vasárnapon kezdődik. Az egészen a negyedik századig visszavezethető, keresztény gyökerű ünnepi időszakban sokáig böjtöt is tartottak, de a huszadik század végére ez a szokás kikopott.

Advent első vasárnapja a november 30-ához, vagyis Szent András apostol napjához legközelebb eső vasárnap, ez a nap hagyományosan a keresztény egyházi év kezdete is egyben. Meghitt, csendes, várakozással és örömmel teli időszak ez, és amellett, hogy a karácsony előtti várakozásra, vallási értelemben Jézus eljövetelének ünneplésére vonatkozik, gyökereit sokféle kultúrkörben megtalálhatjuk fényünnepek formájában. Ennek egyik oka, hogy erre az időszakra esik az északi féltekén a téli napforduló is, amelyhez számos ünnepség és kultusz kapcsolódik.

Az Első

Tobozokra épített gyertya

Az első adventi koszorú egy igazán nemes és szívmelengető gesztusból született. Johann Wichern egy 19. században élt német evangélikus lelkész volt, aki árvaházat alapított és egész életében nagy gondot fordított a szegények, elesettek támogatására, segítésére. Mivel a gyerekek mindig nagyon várták már a karácsonyt, az adventi időszakban Wichern egyik árvaházában egy szekérkerékre 20 kisebb piros és 4 nagy fehér gyertyát tett, és karácsonyig mindennap közösen meggyújtottak egyet – ezzel szemléltette a gyerekeknek, hogy mennyi idő van még karácsonyig. Hasonló gyermeki várakozásból alakult ki már a huszadik században az adventi naptár ötlete is, amit egy amúgy szintén német anyuka készített el először egy kartonból. A naptár kis dobozkái minden napra egy-egy finomságot, csokoládét, kekszet rejtettek egészen karácsony napjáig.

Wichern adventi koszorúja hamarosan elterjedt, de már picit módosított formában. A szekérkerék alapot faágakból, főleg fenyőből készült kis koszorúk váltották fel és már csak a négy nagyobb vasárnapi gyertya került rájuk – ráadásul már nem is fehér színűek.

A négy gyertya szimbolizálja a hitet, a reményt, az örömöt és a szeretetet, színeik pedig a katolikus hagyományokhoz illeszkednek, így három közülük viola, vagyis lila, mely a bűnbánat színe, egy pedig rózsaszín, ami az örömé. Érdekesség azonban, hogy a rózsaszín gyertyát nem az utolsó, hanem a harmadik vasárnapon gyújtják meg, az ugyanis hagyományosan a Gaudete-vasárnap, vagyis az öröm napja. Egyes adventikoszorú-változatokban volt egy középre helyezett ötödik, úgynevezett Krisztus-gyertya is, amit csak karácsony este gyújtottak meg.

Az adventi koszorú ma

Az utóbbi években az adventi koszorúk sok-sok további változáson estek át. Annyira széles körben megszerették és az ünnepi várakozás, a karácsonyi dekorálás részének tekintik sokan, hogy már nem kizárólag a vallási hagyományoknak megfelelő adventi koszorúkat készítenek. És bár az adventi koszorúk terén is számtalan izgalmas ötlettel, sőt trenddel találkozunk évről évre, ezek legtöbbjére jellemző, hogy azért legalább egy motívumát mindig érintetlenül hagyják az eredeti koszorúnak.

Fenyőből készült koszorú, piros gyertyákkal

Az asztali változatok mellett megjelentek függő és ajtóra tehető koszorúk is, sőt a kör formához sem kell már feltétlenül ragaszkodni és természetesen a méreteit is nyugodtan variálhatjuk igényeink szerint.

A koszorú lényegében bármilyen anyagból készülhet, de leggyakrabban még mindig a természethez nyúlunk vissza: fenyőágak, szőlővesszők, gallyak formálják az alapot, bár van, hogy egy finom, de tartós fémhuzal tartja a kör formát és azt tekerik vagy vonják be valamilyen szalaggal vagy textillel.

Az adventi koszorú színvilágát sok esetben már a lakás stílusához, a karácsonyi dekorációhoz illesztjük, emiatt nagyon elterjedtek a piros, zöld, arany, ezüst és fehér színek a díszítésnél, de ennek tényleg csak a képzeletünk szabhat határt. Sőt, a gyertyákat sem szükséges már magára a koszorúra helyezni, hanem lehet a közepére vagy mellé is tenni őket.
A természetes anyagok a díszítésnél is nagy segítségünkre vannak, és nemcsak azért, mert tobozokkal, termésekkel, mohával, sőt fahéjjal, szárított gyümölccsel is feldobhatjuk karácsonyi díszünket, hanem mert fából készült kis játékos, karácsonyi figurákat is tehetünk az adventi koszorúra.

A Decorart üzletünkben Csillaghegyen nemcsak a hagyományos szín- és formavilágú adventi koszorúk közül válogathat, hanem egészen egyedi és izgalmas változatokat is talál boltunkban. Sőt, kiválaszthatja milyen színt, formát, virágot, anyagot vagy díszítést szeretne és mi elkészítjük önnek a teljesen egyedi, tökéletes ünnepi díszt.

DecorArt boltunk kinézete belülről Csillaghegyen